Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2006

Η πέμπτη ταφή του Melquiades Estrada

Τόπος:
Θλιβερή αμερικάνικη κωμόπολη στο Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.
Πρόσωπα:
α) Επιστάτης ράντζου της περιοχής, μεσόκοπος, μόνος, στυλάτος (Marboro man στο πιο σιτεμένο) και ημίτρελος -όπως αποδεικνύεται-.
β) Άρτι αφιχθείς συνοριακός φρουρός από το Σινσινάτι, κοντοκουρεμένο αμερικανάκι ολίγον τι οπλοστρατόκαυλος.
γ) Η σύζυγος του προαναφερθέντος αμερικανακίου που τον ακολούθησε στο Τέξας. Ξανθούλα, νοστιμούλα, νέα και ολομόναχη ανάμεσα στους ημιάγριους(Τεξανοί), αρχίζει γρήγορα να βαριέται αφόρητα και φυσικά κερατώνει τον άντρα της την ώρα που αυτός κυνηγάει μεξικάνους λαθρομετανάστες για να φέρει το ψωμί στο σπίτι!
δ) Melquiades Estrada. Το θύμα των σεξουαλικών ορέξεων της ως άνω δεσποινίδος, μεξικάνος λαθρομετανάστης –τί ειρωνεία!- και καρδιακός φίλος του Marboro man. Μία απίθανη σκηνή αβυσσαλέας βλακείας και απίστευτης αφέλειας έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τις σφαίρες του συνοριακού φρουρού (ο οποίος δεν γνωρίζει ούτε τον ίδιο ούτε την σχέση του με τη γυναίκα του. Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά ε;).
Κεντρικός Ήρωας:
Το ταλαίπωρο πτώμα του Melquiades Estrada, το οποίο περνάει τα πάνδεινα. Πάρτε μια μικρή γεύση: πρώτα θάβεται μυστικά στον τόπο του ατυχήματος μέχρι που μετά από καμιά εβδομάδα τον ξεθάβουν τα κογιότ και αρχίζουν να τον τρώνε. Όταν ανακαλυφθεί, πηγαίνει για νεκροτομή και ξαναθάβεται όπως-όπως σε ένα οικόπεδο που πετάνε τα πτώματα των λαθρομεταναστών. Τον ξαναξεθάβουν (ο συνοριακός φρουρός που τον σκότωσε, υπό την απειλή του όπλου του Marboro man, ο οποίος τα έχει πάρει με την απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος από τις αρχές! Ουάουουουου, γαμάτο ε;) του βάζουν τα καλά του(!), τον βάζουν σε ένα άλογο και ξεκινάει ένα τύπου Western ταξίδι για το χωριό του στο Μεξικό, για να θαφτεί επιτέλους όπως πρέπει! Αμ δε! Στο δρόμο το δύστυχο πτώμα του Melquiades Estrada δέχεται επίθεση μυρμηγκιών, λούζεται ένα μπουκάλι κολώνια, παίρνει φωτιά, καταπίνει ψυκτικά υγρά, χάνει μια τούφα από τα μαλλιά του στην προσπάθεια του Marboro man να τον χτενίσει, και φυσικά κατά τη διάρκεια όλων αυτών βρομάει αφόρητα. Ευτυχώς που η τεχνολογία δεν επιτρέπει ακόμα στην όσφρησή μας να γευτεί τις χαρές του κινηματογράφου!
Το τέλος:
Δε σας το λέω, το αφήνω για έκπληξη. Αν κάποιος από σας είναι τόσο ηλίθιος ώστε μετά από αυτά που διάβασε να πάει να το δει, τότε σίγουρα του αξίζει.

Σημείωση: η ταινία ΔΕΝ είναι κωμωδία!!!
Φαντάζομαι ότι στην Αμερική θα θεωρείται υπερκουλτουριάρικη (πώς έχουμε εδώ τον Αγγελόπουλο; Κάτι τέτοιο.)

3 σχόλια:

gkarkamelious είπε...

Η αλήθεια είναι ότι μόλις συνειδητοποίησα πως κυλά η ταινία, για μια στιγμή είδα όλη την ζωή μου να περνά μπροστά απο τα μάτια μου.

Μπάλα στην αλάνα, κυνηγητό και ξύλο στα διαλείμματα στο σχολείο, χαβαλες στο Πολυτεχνείο, εκλεπτυσμένος χαβαλές στο στράτευμα και αναγκαστική προσθαλάσσωση στην καθημερινότητα κατόπιν...

Μπορεί να λύγισα για μια στιγμη, όμως εκεί, δεν έσπασα...

Και αυτό γιατί με τον Αγγελόπουλο, είχα αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα...

Πιστεύω πάντως πως η ταινία ήταν καλύτερη απο αυτές του Αγγελόπουλου. Θες το σενάριο?! είχε περισσότερο ενδιαφέρον, θες σε τσίμπαγαν τα απίθανα που έβλεπες και αναρωτιόσουν αν όντως βλέπεις ότι βλέπεις (τρικ του σκηνοθέτη για να διατηρεί τον θεατή σε εγρήγορση!), θες στην τελική βρε αδερφέ απο φωτογραφία. (Τι κίνηση ήταν η πτώση του Mel(...qiades) στο κενό αγκαλιά με το μουλάρι του...

Αλήθεια, τιο χρώσταγε το κακόμοιρο το μουλαράκι...

Ή μήπως δεν μαγεύεται κανείς απο την μελωδική προφορά αγγλικών/ισπανικών του MarlboroMan?

Σκέτη ποίηση...

Πραγματικά, η χθεσινή ταινία ήταν πρόκληση για τους φίλους του Αγγελόπουλου διότι ήταν ποιοτικό άλμα προόδου ως προς τις γνωστές ταινίες - εκθέσεις φωτογραφίας που έχουμε αντιμετωπίσει!

Ανώνυμος είπε...

Eleos kai pali eleos. Den ekana kan ton kopo na read all these. Re paidia, ma poso xalia mporei na itan?

gkarkamelious είπε...

Αν έγραφα απλά ΣΚΑΤΑ, ποιος θα έδινε βάση σε μια κρίση μιας μόνο λέξης?!