Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2005

Habemus Papam!


Μετά από αρκετό καιρό το σκάκι έχει επιτέλους βασιλιά!
Νέος Παγκόσμιος πρωταθλητής είναι από χτες το βράδυ ο Βούλγαρος Veselin Topalov, αφού εξασφάλισε -ένα γύρο πριν το τέλος- την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο San Louis της Αργεντινής.
Λίγους μόλις μήνες μετά την αποχώρηση από το αγωνιστικό σκάκι του θρυλικού Garry Kasparov και με τον –σε συνεχή πτώση- προκάτοχό του Vladimir Kramnik απόντα από την διεκδίκηση του τίτλου, o Topalov έκανε στο San Louis πραγματική επίδειξη δύναμης κερδίζοντας τις 6 από τις 7 πρώτες παρτίδες του τουρνουά και παραμένοντας αήττητος μέχρι το τέλος!
Ο Veselin Topalov γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1975 στο Ruse της Βουλγαρίας και έμαθε σκάκι σε ηλικία 8 ετών από τον πατέρα του. Έξι χρόνια αργότερα κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 14 ετών και δύο χρόνια μετά ήρθε δεύτερος στο παγκόσμιο κάτω των 16. Σε ηλικία 17 ετών έγινε γκραντμάστερ αλλά ούτε τότε, ούτε μερικά χρόνια αργότερα, όταν ανήλθε στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος, θα στοιχημάτιζε κανείς ότι πρόκειται για ένα μελλοντικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή!
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Vladimir Kramnik που φημίζεται για την τεχνική, τις αμυντικές αρετές του και τα ελάχιστα λάθη που κάνει στις παρτίδες του, ο Topalov φέρνει την φαντασία στην εξουσία! Παίζει σκάκι μαχητικό, επιθετικό και απρόβλεπτο, ενώ δεν διστάζει να πάρει ρίσκα και να δοκιμάσει «ύποπτες» ως προς την ορθότητά τους κινήσεις αλλά που θα του επιτρέψουν να περιπλέξει το παιχνίδι και να κυνηγήσει τη νίκη.
Mε τον "Τοpa" ένα είναι σίγουρο: Αντίο Πλήξη!

2 σχόλια:

. είπε...

"Αήττητος μέχρι το τέλος"
έτσι και χάσει λοιπόν σήμερα, ξέρει (μιας και μας διαβάζει) ποιος είναι ο Μητσοτάκης.

gkarkamelious είπε...

Όλα αυτά συμβαίνουν έξω στον κόσμο. Και πολύ σωστά συμβαίνουν. Εδώ όμως στην μικρή Πάτρα που κανένας δεν έχει το βαλάντιο να ζήσει απο κοντά τις συγκινήσεις μεγάλων διοργανώσεων (π.χ.: ξέρετε πολλούς να φεύγουν ξαφνικά για να πάνε στο αγώνα φόρμουλας 1 του Μόντε Κάρλο;), υπάρχει ένας παικταράς, μιλάμε για πολλά καντάρια μπάλα, ο οποίος μοιράζει ευχαρίστως ανεπιτήδευτα και ανιδιοτελώς τα κομμάτια του κατορθώνοντας να σκορπίζει στο τέλος αλλεπάλληλα κύματα ρίγους και συγκίνησης σε όλους τους θεατές.
Ποιος; Ρωτήστε τον pillious...
Η μετριοφροσύνη είναι άλλη μία απο τις ελάχιστες αρετές μου.
Ευχαριστώ πολύ.